Test dit taljemål

Et af de enkleste mål for om man er overvægtig er at måle sit taljemål. Samtidigt er der en tæt sammenhæng mellem taljemål og risiko for de fleste livsstilssygdomme.

Det er specielt et relevant mål fordi man ved, at især det fedt der sidder omkring maven er skadeligt for helbredet. Livvidde er ofte et bedre mål for fedttab end vægt og BMI - specielt i forbindelse med træning - da øgning af muskelmasse osv. ikke øger livvidden.

Tag et målebånd og mål stående i afslappet tilstand omkredsen 2 cm over navlehøjde.
Hvis navlen hænger lidt lavt, kan man i stedet måle i en vandret linie der findes ved at mærke sig frem til punktet midt mellem hoftebenskammen og det nederste ribben (på siden af kroppen).

OK
Talje
inches
80

 

Men husk ...  at individuel kropsbygning kan gøre at man bliver uretfærdig dømt og at den hellige grav ikke nødvendigvis er velforvaret selv om ens livvidde er i det grønne felt. Det vigtigste er stadig om man er tilstrækkeligt fysisk aktiv.

Beregneren ovenfor bruger de inddelinger der er foreslået i nederste reference (Bray). Det mest normale i Danmark er dog at bruge den lidt enklere inddeling som ses i denne tabel:

  Let forøget risiko: Forøget risiko:
Mænd
> 94 cm
> 102 cm
Kvinder
> 80 cm
> 88 cm

 

Referencer:
Waist circumference action levels in the identification of cardiovascular risk factors: prevalence study in a random sample.
Han TS, van Leer EM, Seidell JC, Lean ME.
BMJ. 1995 Nov 25;311(7017):1401-5.

Waist circumference as a screening tool for cardiovascular risk factors: evaluation of receiver operating characteristics (ROC).
Han TS, van Leer EM, Seidell JC, Lean ME.
Obes Res. 1996 Nov;4(6):533-47.

A comparative evaluation of waist circumference, waist-to-hip ratio and body mass index as indicators of cardiovascular risk factors. The Canadian Heart Health Surveys.
Dobbelsteyn CJ, Joffres MR, MacLean DR, Flowerdew G.
Int J Obes Relat Metab Disord. 2001 May;25(5):652-61.

Waist circumference and not body mass index explains obesity-related health risk
Ian Janssen, Peter T Katzmarzyk and Robert Ross
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 79, No. 3, 379-384, March 2004

Don't throw the baby out with the bath water.
George A Bray
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 79, No. 3, 347-349, March 2004